Kagami Biraki

Nadat alle kruitdampen zijn opgetrokken, de kerstbomen aan straat staan en de beste wensen en goede voornemens zijn uitgesproken, is het nieuwe jaar aangebroken.

Uiteraard luiden wij als Judovereniging Groot Houten ook het nieuwe jaar in en kijken wij terug naar de hoogte- en dieptepunten in 2018. Volgens traditioneel Japans gebruik doen wij dit met de Kagami Biraki; de eerste belangrijke festiviteit na nieuwjaar.

Veel leden, ouders en kinderen waren aanwezig in de dojo. Na het schenken van de bubbels nam iedereen plaats op de matten en werd de Kagami Biraki officieel geopend door onze voorzitter Martijn Meijer.

Edwin Koch

Er werd gestart met een minuut stilte, vanwege het verdrietige feit dat vriend van de vereniging en judoka Edwin Koch op 22 december onverwachts is overleden op 50 jarige leeftijd. Martijn vertelde na de stilte enkele persoonlijke herinneringen, waarna de ceremonie werd voortgezet door het glas te heffen op het nieuwe jaar.

Lars in Japan

Vervolgens was het Lars van den Burg, één van de Nederlandse judotalenten, die ons uitgebreid meenam op zijn trainingsstage door Japan. Lars heeft zijn eerste worpen en technieken bij onze judovereniging geleerd. Hij is inmiddels onderdeel van het RTC (Judo Bond selectie teams) en komt uit op internationaal niveau.

Lars vertelde op geheel eigen wijze en met humor over zijn ervaringen van de stage in Japan. Judo is daar onderdeel van de universitaire opleidingen en de discipline van de judoka’s daar is geweldig. De meest aansprekende regel was wel het afscheren van je haar, als je drie keer te laat bent. Aan de hand van de foto’s nam hij ons mee naar Tsukuba, Tokia, Teikyo en Kokushikan. Ondertussen vertelde hij over de trainingsschema’s, de verschillende judostijlen van de leraren, het verschil tussen de Nederlandse en Japanse school, het land en de Japanse cultuur. Ook vertelde Lars over de bakermat van het judo: het Kodokan instituut. Hier vindt onze sport haar oorsprong. Het was geweldig om te horen hoe dit omgeven is met rituelen en hoe bijvoorbeeld trainingen starten met het bespelen van traditionele trommels.

Kata-demonstratie

Hierna was het tijd voor de demonstratie door judoleraren Ron van Lamoen en Sander Mackaaij. Zij demonstreerden verschillende kata’s. Zij lieten technieken zien op het gebied van o.a. grondgevechten en aanval met mes en zwaard. In stilte werd alles aandachtig door de aanwezigen aanschouwd en na de laatste buiging van Ron en Sander werd er luid geapplaudisseerd. 

Terugblik

Vervolgens nam Ron van Lamoen ons mee naar wat successen in 2018.

In meerdere foto’s kwamen o.a. Irene Hesling, Daan van Overbeek, Lars van den Burg, Niels Zijlstra en Vincent v/d Ham voorbij. Ron toonde ook de almaar langer wordende lijst met judoka’s die doorstromen naar TJU, RTC en Papendal. En dat begint allemaal bij de deelname aan instaptoernooien. De deelname hieraan groeit en het is de verwachting dat dit in 2019 alleen maar toeneemt.

Ons jaarlijks Groot Houten Judotoernooi is ook weer een goed toernooi geweest. Landelijk staan wij bekend om het gemoedelijke karakter en het poulesysteem. Dit zorgt ervoor dat de deelnemende judoka’s niet huiswaarts moeten na twee verloren wedstrijden, maar nog twee of drie wedstrijden op de mat mogen verschijnen om te strijden om de winst. Ook in 2019 zal dit weer een groot succes worden!

Afscheid met bloemen
Aansluitend waren er warme woorden van Martijn Meijer voor Sander Mackaaij, als afscheidnemend lid van de activiteitencommissie en voor Bert Baars die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de vereniging als vrijwilliger en voormalig penningmeester.

Op het gebied van de Grote Clubactie heeft menigeen zich ingespannen in 2018. En met een geweldig resultaat! Er is een bedrag opgehaald van € 3.528,20 euro en dat is meer dan in 2017. Deze actie is met succes gecoördineerd door Yvette Pluijmers en ook voor haar inzet had Martijn Meijer uiteraard bloemen.

Kalender

Na alle terugblikken, moment van stilte en warme woorden was het tijd voor de opening van het nieuwe jaar. Met het openen van de kalender door Martijn en Thomas Meijer is het judojaar officieel begonnen.

Het bestuur wenst iedereen veel geluk, gezondheid en warmte toe.

Dit bericht werd geplaatst in Groot Houten. Bookmark de permalink .